Limpor i långpanna

Ingredienser

  • 8 + 5,5 dl vatten
  • 4 dl rågkross
  • 1 msk kummin eller brödkryddor
  • 25 gram smör eller 2 msk rapsolja
  • 1 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 50 gram jäst
  • 3 l eller 1700 gram rågsikt

Instruktioner

  1. Häll 5,5 dl vatten, rågkross och brödkryddor i en kastrull och låt koka ihop till en gröt, ca 10 min.
  2. Tillsätt smör/olja, sirap och salt i "gröten"
  3. Ta fram en STOR bunke som du häller gröten i. Häll sedan i 8 dl kallt vatten och rör om.
  4. När vattnet och rågkrossen har lagom temperatur (37*) smula ner jästen tills den löser sig. 
  5. Blanda ner rågsikten och arbeta ihop till en deg.
  6. Låt degen jäsa 45 minuter. Ta fram en långpanna och smörj den med olja eller klä med bakplåtspapper. 
  7. Dela degen i fyra delar. Knåda varje del och forma till en knubbig limpa och lägg i långpannan.  
  8. Låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Grädda i 45 minuter på nedersta falsen.

Låt bröden svalna, skär en skiva, njut av hembakt bröd!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång