
Limpor i långpanna
Ingredienser
- 8 + 5,5 dl vatten
- 4 dl rågkross
- 1 msk kummin eller brödkryddor
- 25 gram smör eller 2 msk rapsolja
- 1 msk sirap
- 1 msk salt
- 50 gram jäst
- 3 l eller 1700 gram rågsikt
Instruktioner
- Häll 5,5 dl vatten, rågkross och brödkryddor i en kastrull och låt koka ihop till en gröt, ca 10 min.
- Tillsätt smör/olja, sirap och salt i "gröten"
- Ta fram en STOR bunke som du häller gröten i. Häll sedan i 8 dl kallt vatten och rör om.
- När vattnet och rågkrossen har lagom temperatur (37*) smula ner jästen tills den löser sig.
- Blanda ner rågsikten och arbeta ihop till en deg.
- Låt degen jäsa 45 minuter. Ta fram en långpanna och smörj den med olja eller klä med bakplåtspapper.
- Dela degen i fyra delar. Knåda varje del och forma till en knubbig limpa och lägg i långpannan.
- Låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda i 45 minuter på nedersta falsen.
Låt bröden svalna, skär en skiva, njut av hembakt bröd!