Serbisk gryta
Jättegott storkok! Räcker till ca 10 portioner, perfekt att frysa in. Passa på att baka en omgång bröd till grytan.
Ingredienser
10 portioner
- 5 st gula lökar
- 5 st morötter
- 3 st palsternackor
- 4 st vitlöksklyftor
- 600g vita bönor eller borlottibönor, eller hälften av varje
- 3- 6 st buljongtärning
- Lite persilja
Redning
- 3 msk paprikapulver
- 3 msk vetemjöl
- smör eller olja
Instruktioner
- Skala lök, morötter, palsternackor, och vitlök. Hacka allt fint.
- Ha i alla hackade grönsaker i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vatten så att det precis täcker allt, ca 1 liter.
- Smula ner buljongtärningarna och koka upp.
- Låt det sjuda i ca 2 timmar.
- Skölj bönorna och blanda ner i grytan.
- Smält smör eller olja i en annan kastrull. Rör ner vetemjöl och paprika pulver. Späd med vätska från grytan tills du har en bra redning.
- Ha i redningen i grytan och koka upp.
- Smaka av med persilja, salt och peppar.
Servera gärna med nybakat bröd! Recept här: